OXELO-TROTTINETTE-ELEC-KLICK-500.jpg
OXELO-TROTTINETTE-ELEC-KLICK-500.jpg

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE E-STEP

Binnenkort weer naar de werkvloer en geen zin meer om voor kleine verplaatsingen de auto te nemen? Misschien past een elektrische step wel bij jouw noden? Je hebt ze vast al in het straatbeeld zien opduiken, en als je ze correct gebruikt zijn ze een heel veilig en duurzaam vervoersmiddel.

 

Sébastien Frutoso is bij Decathlon verantwoordelijk voor alles wat met het gamma Oxelo te maken heeft. Hij kent het aanbod skateboards, skates, steps en e-steps als zijn broekzak. “Zelf heb ik geen elektrische step, maar ik test wel ieder model dat bij ons binnenkomt. Ik rijd dus heel regelmatig een tijd met eentje rond.”

ALTERNATIEF IN DE STAD

De opmars van de e-step is klaar en duidelijk, vertelt Sébastien. “Vier jaar geleden merkten we dat er in Belgische steden opvallend meer elektrische fietsen werden verkocht. Dat hing duidelijk samen met de invoering van lage-emissiezones in die steden, die veel mensen verplichtten om een alternatief voor de auto te zoeken. Ze gingen op zoek naar een vervoersmiddel waarmee ze vlot van punt A naar B kunnen, dwars door de stad. Na de elektrische fiets wonnen ook de step en e-step aanzienlijk aan populariteit. Sinds drie jaar verkopen wij e-steps in Decathlon, en vorig jaar steeg de verkoop ervan met wel 120 procent.” En de mobiliteitsmarkt blijft evolueren, want tegenwoordig gaan er ook opvallend meer longboards over de toonbank.

IDEAAL VOOR KORTE RITJES

Een e-step is volgens Sébastien ideaal voor gebruik in stadskernen. “De steppers zijn doorgaans tussen de 25 en 45 en gebruiken het voor korte trajecten in de stad.” Typische verplaatsingen die je bijvoorbeeld ook met bus of tram zou kunnen doen, maar met een e-step geniet je wel van de buitenlucht. “De e-step is een fantastisch vervoersmiddel in steden waar de fietspaden van goede kwaliteit zijn. Daarom dat er in een stad als Gent zoveel rondrijden: je kunt er op effen brede fietspaden steppen. En ook in Luik doet de e-step het goed, omdat er door werken aan de tramlijnen minder doorgang mogelijk is met andere vervoersmiddelen.”

PASSENDE AUTONOMIE EN VERMOGEN

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische step? “Twee zaken: de autonomie en het vermogen. De gemiddelde autonomie van een e-step is twintig kilometer, maar dat varieert toch. Denk goed na welke autonomie jij nodig hebt. Zorg dat je met je step minstens een rit heen en terug kan doen naar je werk, als je hem daarvoor wil gebruiken.” Het vermogen is dan weer van belang voor het soort parcours dat je moet afleggen: of je hellingen op moet enz.

DE TOEKOMST VAN DE E-STEP

Gebruik je e-step op geasfalteerde en gebetonneerde paden, want ze zijn voorlopig nog niet gemaakt om ‘offroad’ te gaan. “Ik verwacht dat dat in de toekomst wel zal veranderen”, aldus Sébastien. “Er wordt volop gewerkt aan e-steps die ruwer terrein kunnen bedwingen.” Wie weet kun je binnenkort dus door het bos sjezen op je tweewieler. Volgend jaar wordt het aanbod e-steps bij Decathlon alvast uitgebreid. “We gaan van twee naar acht modellen, omdat we voor iedereen een passend model willen aanbieden.”

OXELO-TROTTINETTE-ELEC-KLICK-500.jpg

VEILIG DE BAAN OP MET DE E-STEP

Met de e-step kun je, net zoals met de fiets, een lelijke val maken. “Ongevallen gebeuren doorgaans omdat een persoon te snel stept, in een voetgangerszone rijdt, geen voorrang verleent of niet stopt aan het rood licht. Gebruik dus je verstand.” Sébastien geeft graag nog wat extra tips mee voor veilige ritjes op de elektrische step:

 • Nummer één en wat mij betreft absoluut verplicht: draag een helm.
   

 • Ten tweede raad ik iedereen aan om een reflecterend hesje te dragen, zodat je altijd goed zichtbaar bent.
   

 • Zorg voor voor- en achterlichten, zodat andere weggebruikers je goed kunnen zien.
   

 • Wees verstandig en step enkel op goed aangelegde fietspaden. Niet op het trottoir tussen de mensen dus.
   

 • Gebruik de e-step waarvoor hij dient en rijd er dus alleen mee. Sta er nooit met z’n tweeën op.
   

 • De wet schrijft voor dat je met je e-step niet sneller dan 27 km/u mag rijden, hou je daar dan ook aan.
   

 • Kies een model met schijfremmen, die zijn het betrouwbaarst.

NUTTIGE ACCESSOIRES

STEP+VOOR+VOLWASSENEN+TOWN+9+EF+V2+PETRO
Elektrische+step+voor+kinderen+Globber+E
Helm+voor+skeeleren+skateboarden+steppen

ELEKTRISCHE STEPS & ACCESSOIRES