B-TWIN-CASQUE-BOL-500-BLEU-PETROLE.jpg
B-TWIN-CASQUE-BOL-500-BLEU-PETROLE.jpg

STUUR JE PUBER COOL EN VEILIG OP PAD

School is cool en je tiener is dat ook. Elke dag fietst zoon- of dochterlief met een vriendenkliek uit de buurt naar school. Dat is loslaten als ouder, hoe groot je kinderen ook al zijn. Want zijn ze wel voorzichtig? Zullen automobilisten hen wel zien? En gaan ze die helm die je voor hen gekocht hebt wel ophouden? Decathlon geeft graag wat tips.

 

1. VOED JE KINDEREN WEGWIJS OP

Leer je kinderen hoe ze zich moeten gedragen op de fiets. Dat gaat het makkelijkst door de eerste jaren met hen mee te fietsen en hen onderweg uit te leggen wat ze moeten doen en waar ze moeten op letten. Rijd in het begin links naast hen en later voor of achter hen. En geef gerust ook je tienerkinderen mee welke punten het gevaarlijkst zijn op de weg: oversteekplekken en rotondes, meestal in combinatie met zwaar verkeer. Leg principes als de dode hoek uit en zorg dat ze verkeersborden kunnen lezen.

2. ZORG DAT ZE EEN HELM EVIDENT VINDEN

Maak je kind zo vroeg mogelijk vertrouwd met een helm dragen. Idealiter vanaf het moment dat het meefietst, ook in een zitje op de fiets of bijvoorbeeld in een bakfiets. Hoe jonger je kind het gewend is, hoe minder vragen het zich erbij zal stellen. En, heel belangrijk: draag zelf een helm. Anders krijg je het zeker niet verkocht aan je kritische puber.

3. KIES SAMEN VOOR SUBTIELE OPLOSSINGEN

De kans is groter dat je tiener zijn veiligheidsaccessoires zal dragen als hij of zij zich er niet bekeken in voelt. Een helm hoeft niet fluogeel te zijn om veiligheid te bieden bij een val en een subtiele fluoband aan de arm of een hoesje over de rugzak van zoon of dochter zorgt ook al voor meer zichtbaarheid. Bespreek samen waar je puber zich goed bij voelt, zo is de kans groter dat hij of zij zich aan de maatregel houdt.

4. SPAN SAMEN MET ANDERE OUDERS

Overleg met de ouders van de vrienden van je zoon of dochter of zij het moeilijk vinden om hun tiener veilig op pad te sturen. Probeer samen de cultuur in de vriendenkliek te veranderen: als niemand het huis uit mag zonder helm en hesje, dan is iedereen gelijk voor de wet en wordt het ‘veilige’ kind niet geviseerd.

5. WIJS HEN OP DE GEVAREN

Laten we wel wezen: het is niet de bedoeling dat je je kind bang maakt om te fietsen. Je hoeft hen echt geen gruwelijke taferelen te tonen om een punt te maken. Maar je kan je puber er bijvoorbeeld wel op attent maken dat elke coureur toch ook een helm draagt, en dat de gevolgen van een slechte val wel heel naar kunnen zijn.

B-TWIN-CASQUE-BOL-500-BLEU-PETROLE.jpg

ZO IS JE TIENER VEILIG EN ROUTE!

 • Overtuig ze onder het motto ‘I love my brain’ van het nut van een fietshelm en investeer in een exemplaar dat ze tof vinden. Een helm halveert het risico op een ernstig hoofdletsel bij een val.
   

 • Een fluohesje met reflecterende strepen, een reflecterende hoes voor over de rugzak of fluorescerende banden maken je kind zichtbaar vanop veel grotere afstand.
   

 • Zorg voor een veilige fiets. Die hoeft daarom niet nieuw te zijn, maar wel goed onderhouden zijn: goed werkende remmen, een helder voor- en achterlicht, goed opgepompte banden.
   

 • Zoek samen uit wat de veiligste weg naar de school of hobbylocatie is. Vermijd druk verkeer, moeilijke oversteekplekken en rotondes, want die laatste zijn in combinatie met vrachtverkeer de gevaarlijkste plekken voor fietsers.
   

 • Overtuig je zoon of dochter dat appen of bellen op de fiets geen goed idee is. Meer nog, het mag niet. En als ze absoluut naar muziek willen luisteren, druk hen dan op het hart dat ze altijd nog de omgevingsgeluiden moeten kunnen horen.
   

 • Lead by example. Draag zelf een helm, houd je aan de wegcode, wees hoffelijk voor andere weggebruikers.
   

NUTTIGE ACCESSOIRES

Fietshelm+Teen+500+zwart.jpg
Rugzakhoes+voor+wielrennen+15+tot+30+l+f
Led+fietslampje+voor+achter+usb+FL+920.j

FIETSEN & FIETSACCESSOIRES