KIPSTA-Foot-11-But-de-football-AIR-KAGE-
KIPSTA-Foot-11-But-de-football-AIR-KAGE-

WELKE TEAMSPORT IS JOUW PERFECTE MATCH?

Wil je een sport uitoefenen in teamverband? Keuze genoeg, al heb je idealiter wel een voorliefde voor balsporten dan. Een expert bij Decathlon maakt ons wegwijs in het aanbod en geeft een aantal tips voor een weloverwogen keuze.

 

TEAMSPORT IS VOOR ELKE LEEFTIJD

Jo Van Dessel was lange tijd directeur teamsport bij Decathlon. “Onder teamsport vallen vooral balsporten: voetbal, basketbal, volleybal, handbal, hockey, baseball, rugby… En het aanbod van Decathlon is een afspiegeling van de markt: het zwaartepunt ligt op voetbal. Wist je dat ons land een miljoen voetballers telt en maar 150.000 basketters?” Er is geen regel voor wanneer je met een teamsport moet beginnen, vindt Jo. “Een kleuter van vier kan al spelenderwijs met een teamsport kennismaken, maar ook als volwassene kan je nog lid worden van bijvoorbeeld een zaalvoetbalploeg. Wil je op een competitief niveau meespelen, dan moet je wel vroeg genoeg beginnen.” Hoe vroeger je de techniek van een sport beet hebt, des te virtuozer je erin kunt worden.

SPEELS COMPETITIEF

Moet er een competitiebeest in je schuilen om te genieten van teamsport? “Als je je vroeger in een club inschreef, dan was dat inderdaad om te winnen”, weet Jo Van Dessel. “Nu proberen sportbonden dat toch wat te temperen en vooral voor jonge spelers het spelplezier te laten primeren.” Volgens Jo is dat essentieel, want pas dan komt het talent bovendrijven. “Ik ben zelf trainer in een voetbalclub, en bij ons speelt iedereen altijd evenveel. We houden dat nauwkeurig bij en staan daar echt op. Iemand die op de bank zit kan niet beter worden, toch?”

​JE TALENT ONTDEKKEN

Ontdekken welke sport echt bij je past: bij sommigen gaat het vanzelf, bij anderen heeft het wat meer voeten in de aarde. Jo: “Als je kind van twee of drie jaar constant met een bal bezig is, dan mag je er zeker van zijn dat die later een balsport zal doen. Zit je kindje nog voor het goed en wel kan stappen op een (loop)fietsje? Dan weet je dat het daar een natuurlijke voorkeur voor heeft.” Maar het is niet altijd zo duidelijk, en dat hoeft ook niet. “Soms is het gewoon een kwestie van een tijdje proberen wat je ligt. Da’s toch de essentie: dat je het leuk vindt om te doen.”

MAMA OF PAPA ACHTERNA

De invloed van de omgeving mag volgens Jo Van Dessel ook niet worden onderschat. “Een kind merkt het als mama of papa om de twee dagen met een goed gevulde sportzak vertrekt of als er aan tafel vol vuur over pakweg rugby wordt verteld. Als het dan nog eens mee begint te gaan naar de club of naar een wedstrijd, is de kans nog groter dat hij of zij het ooit ook wil proberen.” Je kind in een bepaalde richting pushen is wel geen goed idee: laat de kroost maar zelf achterhalen waar ze van houden. “Want, er is eigenlijk maar één gouden regel. Dat je aan sport doet! In groep of alleen, maakt niet uit. Als je maar actief bezig bent.”

kader_teamsport.jpg

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN TEAMSPORT?

Jo Van Dessel is stellig:

een  teamsport  is om allerlei redenen een supertoffe optie.

  • Je bent met een groep, en een ploeggevoel is iets speciaals. Je kunt jezelf ontwikkelen en ontdekken waar je sterk in bent. Ben je eerder een leidend type, of voel je je beter in een volgende rol? Je kan openbloeien op een manier die bij je past.
     

  • Sport doen in groep zorgt er ook voor dat je minder makkelijk afhaakt. Je wil de ploeg niet in de steek laten en kunt jezelf beter motiveren om op te dagen. Maar je mag ook niet te veel druk voelen. Het is oké om eens niet te komen of minder goed te presteren.
     

  • Je vangt de emoties die bij sport komen kijken in groep op: je wint samen en verliest samen. Je emoties met anderen delen is een belangrijke leerschool.

NUTTIGE ACCESSOIRES

Omkeerbaar+rugbyhesje+R500+geel+oranje.j
Teamsporttas+Kipocket+20+liter+blauw+en+
VERZORGINGSTAS+VOOR+TEAMSPORT.jpg

TEAMSPORT & SPORT