_RESIZE_APTONIA-SAC-TRANSITION-TRI-BLACK

GA EENS OP REIS… MET DE FIETS

Wil je graag eens een fietsreis ondernemen, maar twijfel je of dat wel haalbaar is voor jou? Twee fervente fietsers stellen gerust – “Een fietsreis is voor iedereen!” – en delen hun ervaringen en tips.

 

Dries Van Hecke werkt bij Decathlon en is een ervaren fietser. “Ik reis graag met de koersfiets: de vrijheid die ik dan ervaar is niet te evenaren. Autonoom en duurzaam reizen geeft een goed gevoel.” Wie zich met de fiets verplaatst, is zich volgens Dries veel bewuster van zijn omgeving. “Je ziet het landschap rondom je veranderen. Dat is veel minder het geval als je met de auto reist. En vergis je niet, met de fiets kom je ook ergens.” Dries heeft bijvoorbeeld een negendaagse fietsrit richting Spanje uitgestippeld. In totaal ga ik 1.200 kilometer afleggen, niet niets toch?”

VAN HEEL VER WEG…
Zijn collega Benjamin Briquemont heeft er ook al heel wat fietsreizen op zitten. Hij is een echte avonturier. “Mijn favoriete bestemmingen zijn bergachtige, dunbevolkte gebieden zoals de Andes, Noorwegen en Mongolië. Die uitgestrekte, ongetemde streken dwingen respect en nederigheid af.” Maar ook Benjamin begon bescheidener. “Ik wilde mijn vrouw warm maken voor reizen met de fiets en ging met haar fietsen in Oostenrijk, aan de voet van de Alpen. We waren dicht bij de beschaafde wereld en het traject was haalbaar. Zo kreeg ook zij de smaak te pakken.”


… TOT DICHTERBIJ
Dries gaat graag naar Nederland met de fiets, en heeft er al tripjes naar onder andere Den Haag en Breda op zitten. “Mijn favoriet tot nu toe was die naar Nijmegen. Je rijdt door prachtige natuurgebieden en in de stad was er toen net een vierdaags festival aan de gang.” Dries vindt Nederland trouwens sowieso een aanrader, omwille van de goede fietswegen. “Het is er ook vlak, zodat het voor iedereen toegankelijk wordt. En je zou het misschien niet denken, maar ook in onze verstedelijkte contreien kan je het avontuur opzoeken! Heerlijk.”

_resizeTRIBAN-panoplie-AH19---005-----Ex

​VOOR IEDEREEN

Volgens Dries en Benjamin kan iedereen een fietsreis ondernemen. Dries: “Je kunt een fietsreis perfect afstemmen op je persoonlijke wensen. Rij je met een koersfiets of een gewone fiets? Hoeveel kilometers wil je doen? Wil je in een lus fietsen, of kies je een bestemming van waar je met de trein kunt terugreizen?” Benjamin beaamt: “Fietsreizen zijn zo gevarieerd dat iedereen wel iets naar zijn smaak kan vinden: ontmoetingen met andere culturen en mensen, schitterende landschappen doorkruisen, terugkeren naar eenvoud, zichzelf (her)ontdekken…”

OPBOUWEN

“Ook fysiek is een fiets- of wandelreis volgens mij voor iedereen haalbaar”, zegt Benjamin. “Het volstaat om op te bouwen en naar je lijf te luisteren.” Dries: “Je conditie en fietshouding opbouwen is wel een must, zodat je het langer volhoudt en een goede houding aan kunt houden. Met wat training zal je ook minder irritatie aan je bips of handen voelen.”

TIPS VOOR JOUW FIETSVAKANTIE

 • Neem de tijd om een route uit te stippelen en uit te vissen welke alternatieven er zijn als er iets fout loopt.
   

 • Neem zo weinig mogelijk mee, zeker wat kledij betreft. Was je outfits af en toe uit onderweg. Goede regenkledij is wel essentieel.
   

 • Neem voldoende water mee en een beetje eten. Als je in onze nabije omgeving reist, hoef je niet zoveel mee te nemen. Een winkel is dan nooit veraf.
   

 • Investeer in een fiets-gps of een waterdichte smartphonehouder voor op de fiets zodat je steeds de weg vindt.
   

 • Routeyou.com is een toffe website om de beste weg uit te stippelen voor jouw fietsvakantie.
   

 • Reis je verder, ga dan na wat je administratief en medisch moet regelen. Heb je een paspoort nodig? Moet je gevaccineerd worden of bepaalde medicatie meenemen?
   

 • Duurzame tip: neem ecologische producten mee voor je persoonlijke hygiëne, was e.d. Zo blijft de milieu-impact van je doortocht klein.
   

 • Neem zo weinig mogelijk verpakte spullen mee en laat nooit een spoor na.
   

 • Neem je een vlucht terug na je wandel- of fietstip? Compenseer dan de CO2-uitstoot voor je vlucht. Zo blijft je reis ecofriendly!

NUTTIGE ACCESSOIRES

Reistas+XC+MTB+RACE+BAG+zwart.jpg
Waterdichte+compressiehoes+voor+trekrugz
Waterzak+3+liter.jpg
Waterdichte+wandeljas+voor+bergtochten+h

ASSORTIMENT FIETSEN