_RESIZE_B'TWIN-VTT--ROCKRIDER-ST-500-6-9

ZALIG FIETSEN OF WANDELEN…

DAT KAN OOK MET KLEINE KINDEREN

Ben je een fervent wandelaar of fietser, maar weet je niet meer hoe je het moet aanpakken nu je kinderen hebt? Geen zorgen, ook mét (kleine) kinderen kan je op pad. Het enige wat nodig is, is een goede voorbereiding en de juiste mindset!

 

Op haar blog ‘Leuke Wereld’ geeft Lobke Gielkens een inspirerende inkijk in haar gezinsleven. In haar boek ‘Happy Kids’ geeft ze allerlei tips voor activiteiten binnen- en buitenshuis. Lobke woont met haar partner en drie kinderen van 9, 7 en bijna 3 op de boerenbuiten en houdt ervan iedereen mee op sleeptouw te nemen. “Er gaat geen weekend voorbij dat we niet naar een bos of natuurdomein gaan”, vertelt Lobke. “Er is weinig dat ons tegenhoudt en de kinderen vinden het altijd leuker om op pad te gaan dan op de tablet te spelen.”

STEL HET NIET UIT

Lobkes kroost is de uitstapjes gewend van kleins af. “Het is iets wat we altijd hebben gedaan. Tip nummer één is voor mij dan ook: wacht er niet te lang mee. Zorg dat je kroost het van in het begin gewoon is.” Ook Jolien Gay, die bij Decathlon op de financiële afdeling werkt, trekt er graag op uit met man en kinderen. “Onze kinderen zijn nog klein en dan vergt een uitstapje wel wat voorbereiding. Toch proberen we er geregeld op uit te trekken, met de kindjes in de draagrugzak.”

_RESIZE_NH-ECOSSE-PE19---023-----Expires

ZOEK HET NIET TE VER
Tip nummer twee volgens Lobke én Jolien? Zoek het niet te ver. Lobke: “Wij gaan vaak gewoon in de buurt wandelen, en met een korte autorit kom je echt heel snel op een mooie plek uit. Weet je waar wij als gezin van houden? Provinciale domeinen verkennen: er zijn er zoveel en er is altijd iets leuks te doen. Ook van een toffe speeltuin of een uitdagend speelbos kunnen wij echt genieten.”

WEES REALISTISCH

Jolien stelt meteen de verwachtingen bij: “Begin superklein en ga niet meteen voor de meest indrukwekkende wandeling. Anders zou je weleens ontgoocheld terug kunnen keren.” Ook Lobke is nuchter: “Als je met het gezin op pad bent, ligt het tempo lager en zijn de afstanden korter. Maar dat is onvermijdelijk en helemaal niet erg. Een beetje vertragen af en toe kan geen kwaad, toch?”

GA VOOR SPEELS

Laat je kroost het na de eerste enthousiaste kilometer wat hangen? Lobke weet raad: “Zorg dat je een tof doe-spelletje bedacht hebt voor onderweg. Afleiden is de beste truc om in beweging te blijven. De blog ‘Zondag Bosdag’ vind ik in dat opzicht inspirerend. We deden ook al eens een gps-zoektocht in het bos, een echte hit bij de kinderen.” De rode draad? “Spelen! Laat je kinderen spelen, al is het maar een uurtje. Je krijgt er zowaar aangenamere kinderen van thuis.” (lacht)

_RESIZE_KID-MOUNTAIN-HIKING---000-----Ex

BAKFIETSEN MAAR

Ook bescheiden fietsuitstapjes kunnen al met hele kleine kinderen, vindt Lobke. “Op een wandeling gingen de kleintjes net als bij Jolien mee in de draagzaak, op een fietstocht waren ze mee in de bakfiets. Het is zo’n fijn vervoersmiddel, omdat je je kinderen altijd dichtbij hebt. Zet ze een helm op en ze zitten veilig.” Bovendien kun je lekker een praatje maken en raken je kinderen niet oververmoeid.

GENIET ERVAN!

Voor Lobke is samen buiten zijn pure quality time. “Je bent samen en heel bewust met elkaar bezig. Binnen is het al snel ‘ieder voor zich’ en zit je als ouder snel vast in huishoudelijk werk. Kobe, mijn oudste zoon, gaat al mee joggen met mij en dan voeren wij de zaligste gesprekken.” Ook Jolien koestert de momenten dat ze buiten is met het gezin. “Mijn ideale vakantie in de toekomst? Een week of twee op een leuke camping in de Alpen en van daaruit af en toe een dagtocht in de bergen maken. Genieten van de vergezichten, diep ademhalen en de ultieme rust voelen.”

DE IDEALE VOORBEREIDING VOOR EEN WANDEL- OF FIETSTOCHT MET JE GEZIN

 • Zoek een wandel- of fietstocht die haalbaar is wat kilometers betreft. Bouw ook altijd een plan in voor als het niet zo vlot gaat als gehoopt. Maak dus dat je weet op welke punten je eventueel de tocht kunt afbreken of waar je bijvoorbeeld kunt pauzeren voor iets lekkers.
   

 • Neem altijd voldoende te drinken en te eten mee. Wat lekkere snacks voor onderweg en je kinderen kunnen er weer tegenaan. Bespaart je heel wat gezeur.
   

 • Investeer in goede buitenkledij: stapschoenen of regenlaarzen, een goede regenjas, een rugzak, een petje enz. Kledij die vuil mag worden is essentieel, anders is het niet leuk voor de kinderen.
   

 • Kleed jezelf en de kinderen in laagjes, zo kan je flexibel op het weer inspelen.
   

 • Neem al het essentiële mee, afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, maar pak zo licht mogelijk.
   

 • Investeer in een goede draag(rug)zak als je met kleine kinderen op pad gaat.
   

 • Pas het comfortniveau aan de kinderen aan. Overweeg dus een overnachting in een uitgerust hutje als je op tocht bent, eerder dan een minuscule tent zoals je vroeger misschien gewend was.
   

NUTTIGE ACCESSOIRES

Waterdichte+bergwandelschoenen+voor+here
Regenjas+voor+wandelen+Dames+NH550.jpg
Waterdichte+wandelschoenen+voor+dames+NH
Wandelrugzak+NH100+30+liter.jpg

ASSORTIMENT WANDELEN & FIETSEN